Prijava

Niste otvorili lični nalog? Registrujte ste. Zaboravili ste šifru?

Otvaranje naloga

Već imate nalog? Prijavite se.

Resetovanje zaboravljene šifre

Advanced Network Services

Advanced Network ServicesU petak, 25. juna, od 17:30h pratite predavanje Advanced Network Services, koje drži Nikola Gavrilović, i saznajte više o praćenju, nadogradnji i održavanju mreže i mrežnih servisa. Na ovom kursu poseban akcenat stavljen je na softverska rešenja koja omogućavaju efikasan rad. To su alati: Nagios, Wireshark i Snort.

Tokom ovog kursa savladaćete osnovne i napredne koncepte razvoja sistema monitoringa i principe njihove konfiguracije. U okviru kursa saznaćete više o Wiresharku, besplatnom alatu za analizu mrežnih paketa koji spada u grupu programa otvorenog koda. On „hvata” pakete podataka koji prolaze kroz računarsku mrežu i prikazuje ih u razumljivoj formi. Wireshark radi na više platformi kao što su Linux, macOS i Microsoft Windows. Tokom kursa upoznaćete se sa funkcijama Snorta i njegovim načinom rada. Ovo je besplatni open-source alat koji se bavi prevencijom i detekcijom mrežnih napada. Ovaj program sprovodi analize protokola i može da bude konfigurisan da se izvršava u tri različita režima: Sniffer mode, Packet Logger mode, Network Intrusion Detection System (NIDS) mode.

Vaš predavač, Nikola Gavrilović, specijalista je u području projektovanja i razvoja mrežne infrastrukture za raznolike namene u privredi i javnim institucijama. Projektovao je računarsku mrežu koja je 2005. godine proglašena za najbolju ICT strukturu u Vladi Republike Srbije i odlikovana prestižnom nagradom „Diskobolos” 2005. Iskustvo je sticao kao IT savetnik u UNDP-u, Ministarstvu za socijalna pitanja, Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Više od 20 godina se aktivno bavi primenom najnovijih tehnologija u oblasti telekomunikacija i transporta podatka.

Od 2016. godine aktivno vodi više kompanija koje se bave integracijom VoIP-a upotebom klaud tehnologija. Platforme koje su ove kompanije razvile danas mesečno transportuju više od 3.000.000 minuta telefonskih razgovora.

Napomena: Predavanje će putem Live streama biti dostupno u petak, 25. juna, od 17:30h, na naslovnoj strani.

Arhiva događaja